maanantai 24. kesäkuuta 2013

Ostaako oma koti vai eikö?

Olemme asuneet vuokralla kerrostalossa jo seitsemän vuotta. Niistä yhdessä viisi vuotta, erillään kaksi. Rahaa vuokra-asumiseen on mennyt pienimmillään 320 euroa ja suurimmillaan 490 euroa kuussa per nenä. Asumiskulut ovat olleet suurin menoerä elämässämme tähän saakka. Eikä näitä rahoja saa koskaan enää takaisin.

Päätimme perustaa yhteisein ASP-tilin heti kun molemmat meistä sai työpaikan. Hieman ehkä harmitti, että emme tehneet sitä aiemmin. Jopa pienituloisina saimme säästettyä 1000 euroa kuussa ASP-tilille tulevaa kotiamme varten. Luonnollisestikin tämä veti taloutemme tiukoille, koska sen lisäksi olemme maksaneet noin 700 euron asumiskuluja vuokra-asunnosta. Hieman yli vuoden säästettyämme päätimme laskea elinkustannuksemme tässä, vuokralla asuvan ja asuntoa varten säästävän, elämäntilanteen keskellä. Kannattaisiko meidän säätää ASP-tilimme loppuun vai ostaa asunto samantien?

Saimme iloksemme tietää, että ASP-säästäjä pystyy ostamaan asunnon jo siinä vaiheessa, kun ASP-tilille on kertynyt neljänä kalenterivuosineljänneksenä tarvittavat säästöt. Teemme toisen blogauksen, joka käsittelee tarkemmin ASP-lainan etuja ja ehtoja.

Niinpä päätimme vain alkaa katselemaan asuntoja ja taloja, jos sieltä vaikka jotain kivaa ja meille sopivaa löytyisi vaikka ASP-säästämisemme on vielä kesken. Koska mielummin maksamme talolainaa pois kuin heitämme vuokrarahoja taivaan tuuliin, tai toisin päin ajatellen maksamme toisten asuntolainaa pois maksamalla vuokraa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti