keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Unelmia omasta kodista

Lähes kaikki tuntemani ihmiset unelmoivat omasta kodista. Toisinaan se koti on omistuskoti niin kuin meidän tapauksessamme. Olemme jo yli puoli vuotta haaveilleet siitä, minkälainen olisi meille täydellinen koti. Onneksi haaveemme olivat melko yhteneväiset, koska muuten näin ison sijoituksen kohdalla olisi surullista joutua tekemään liian isoja kompromissejä.

Luin jostain jutun, että kun alkaa metsästämään omaa kotia, niin kannattaa tehdä Top10 piirteet, joita talolta toivoo. Jos löytää yksilön, joka täyttää edes 7/10 toiveista niin kannattaa taloa käydä katsastamassa näytöllä.

Tähän liitänkin meidän toiveet omalta kodilta:
Avara pohjapiirrustus - iso keittiö ja olohuone/olokeittiö (muunneltavuus)
3-4 makuuhuonetta (työhuone ja kirjasto mahdollisuus)
Tilava ja toimiva kodinhoitohuone
Hyvät lattiat (laminaatti, laatoitus)
1 kerroksinen
Hyvä ja kehittyvä alue
Uusi talo (2000-luvulla rakennettu)
Valmis piha
2 wc:tä
Hyvin säilytystilaa

Ja näillä kriteereillä lähdimme etsimään unelmiemme taloa ja kotia Porista. Nähtäväksi jäi olivatko toiveemme mahdottomat vai mahdolliset ja kuinka paljon joudumme tekemään kompromissejä.

Minä olen aina tiennyt, että haluan omistuskodissani on oma ulko-ovi. Tämähän määrittää asumismuotoa jo paljon: en ole koskaan halunnut ostaa kerrostaloasuntoa. Ehkä joskus vanhempana tulevaisuudessa, mutta niin kauan kun minussa riittää puhtia niin haluan oman pihan. Pohdimmekin jonkin verran omistuskotimme asumismuotoa komeamman puoliskoni kanssa.




Kerrostalo on toistaiseksi poissa laskelmissa, joten jäljelle jää rivi- ja paritalo sekä omakotitalo. Kerrostaloasumisen suurimpia harmeja on naapurin jatkuva, ainainen ja loputon läsnäolo sekä huomioiminen. Seinänaapureita saattaa pahimmillaan olla kahdeksankin kappaletta, joten se tuuri, että kaikkien naapureiden kanssa elämä on seesteistä on jopa ihme. Seinänaapureiden kanssa miettii lähes aina sekä omaa että naapureiden elämää ja käyttäytymistä. Joka kerta kun sulkee ulko-oven takaraivossa leijailee ajatus siitä, että entä jos koira haukkuu ja naapuri ärsyyntyy. Tästä taakasta itse halusin eroon.

Pari- ja rivitalossa seinänaapureita on vähemmän, mutta naapurit vaikuttavat elämään edelleen enemmän kuin omakotitalossa. Haluammeko tehdä näin ison taloudellisen sijoutuksen ja elämämme tärkeimmän sijoituksen kotiin, jossa meidän ja seinänaapurimme elämät ja tahdot eivät kohtaa toisiaan? Onneksi Porissa on tilanne, jossa pari-, rivi- ja omakotitalot ovat lähes samaa hintaluokkaa. Niinpä teimme aika pikaisesti päätöksen, että haluamme omakotitalon.

Pähkäilu asumismuodosta ei kuitenkaan mitenkään ole näin helppoa ja yksinkertaista. Seuraavaksi lähdimme pohtimaan haluammeko ostaa vanhan tai uuden omakotitalon tai kenties rakennuttaa valmistalon. Tilaillimme useita valmistaloesitteitä ja selailimme niitä luoden suuria suunnitelmia.

Harkitsimme vakavasti valmistalon rakennuttamista: silloin saisi juuri sellaisen pohjapiirroksen kuin haluaisi, talo olisi meitä varten rakennettu ja uusi. Miinuspuolina valmistalossa on se, että et näe ja koe lopputulosta vasta kun taloprojekti on valmis ja olet jo maksanut talosta. Entä jos talo ei mielytäkkään? Entä jos talon rakentaminen viivästyy? Entä jos talon rakentamisessa tehdään isoja virheitä, joiden kanssa joudumme elämään (ja maksamaan) koko loppuelämämme? Entä ne kaikki lisäkulut ja työt, joita valmistalon rakennuttamisesta tulee meille? Emme ymmärrä mitään talon rakentamisesta, joten olisiko valmistalo suuri riski meille rakennuttaa?




Valmistalojen pohjapiirrosten loputon valikoima ja selailu tosin antoi jotain myös muunlaisista taloista haaveileville: nimittäin ideaa siitä, minkälaisen talon haluaa. Me opimme hyvin nopeaan sen, mitä haluamme talon pohjapiirrokselta ja muutenkin mitä toivomme talolta. Eli suosittelen valmistalojen pohjapiirrosten tutustumiseen vaikka et välttämättä valmistaloa rakentaisi. Kun on nähnyt useita erilaisia ratkaisuja talon pohjalle, on helpompi hahmottaa mitä haluaa omalta taloltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti