perjantai 16. elokuuta 2013

Takka tulessa | Tuli takassa

Loman loputtua elämä on ollut enimmäkseen töitä, työmatkoja, kodinhoitoa ja lepäämistä. Eipä siinä välissä kovin paljon ole ehtinyt bloggailla, varsinkaan kun on kolme blogia, jotka vaativat huomiota!

Eilen saatiin kuitenkin jälleen ruksi seinään, kun tehtiin uudessa kodissamme jotain ensimmäistä kertaa: laitoimme nimittäin takkaan tulen! Yllättävän helposti se onnistui, vaikka tiesimme, että siitä on kuukausia ja kuukausia kun joku on viimeksi takkaa talossa lämmittänyt. Pelkona oli jonkinsortin linnunpesä savupiipussa tai jotain yhtä karmivaa. Itse ainakin muistan omasta lapsuudenkodistani sen, että kun kesän jälkeen ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa alkoi lämmittämään takkaa, niin savut saattoivat tullakkin sisälle savupiipun sijaan. Noh, meidän onneksemme oman takkamme lämmitys sujui ilman minkäänlaisia ongelmia.

Opimme kuitenkin pari uutta asiaa oman takkamme kanssa:

1) Ilmastointi täytyy laittaa pois päältä kun takkaa alkaa lämmittämään (yhden lähteen mukaan ainakin 1/2-1 tunniksi, toisten mukaan koko ajaksi)
2) Varaavan takan sivussa on suoravetovipu, jonka tarkoitus on säännöstellä ilmankiertoa. Vipu laitetaan pystyasentoon sytyksessä ja kun on saatu takka vetämään laitetaan se vaaka-asentoon. Vipu ei siis sulje piippua vaan kierrättää savut pidempää reittiä takan sisällä ja silloin varaa paremmin.

Ja kyllä muuten paloi takassa tuli ihanasti. Takkatuli saa lämmön lisäksi aikaiseksi ihania ääniä, tuoksua ja tunnelmaa. Perheemme karvakaveritkin olivat täpinöissään takasta. Nyt on siis syytä odotella myös vilpoisempia syysiltoja: ainakin silloin on hyvä tekosyy lämmittää takkaa. 


Varaava takka on todella hyvä lisä sähkölämmitteisessä talossa. Puut ovat tietysti yleensä kalliita, mutta onneksi saamme niitä vielä ainakin toistaiseksi sukulaisilta ilmaiseksi, koska he omistavat metsää. Nähtäväksi jää kuinka innokkaasti ryhdymme lämmittämään takkaa kun talvi tulee!

Ensimmäinen oman kodin takkatuli <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti