tiistai 29. huhtikuuta 2014

Keväiset pihaprojektit | Uudet ja vanhat istutukset

Pääsiäinen meni enimmäkseen pihaprojektien parissa, sää suosi meitä ja se oli mitä erinomaisin tekosyy tarttua lapioon ja ryhtyä pihatöihin! Huomasimme viime kesänä ruohonleikkuun yhteydessä kuinka tätä viikottaista rutiinia vaikeuttaa aivan liian paljon yksi asia: nimittäin se, että istutusten, pensaiden ja puiden vierustaa ei ole alustettu millään tavalla vaan nurmikko kasvaa niissä kiinni.

Nurmikko on samaan aikaan ihana ja kamala asia. Kesän lempituoksuja on vasta leikattu nurmi, kesän ihanin tunne on lämmin nurmi paljaiden jalkojen alla ja vihreän pihan hohto. Nurmikon huono puoli on siinä, että se leviää alueille, joille se ei kuuluisi ja se on todella sinnikäs kasvi: nurmikon irottaminen ja leikkuu hankalista kohdista tuottaa turhia tuskaisia hetkiä.

Pihatöiden ohella voi myös nauttia lounas taivasalla ja korjata pyörän kumea.

Niinpä annan kaikille pihaa suunnitteleville ohjeen: jos teillä on puita, pensaita ja / tai kukkia, niin laittakaan jotain muuta kuin nurmikkoa kasvamaan niiden yhteyteen. Tuloksena on siistimpi ulkonäkö, vähemmän rikkaruohoja ja vähemmän tuskaisia hetkiä nurmikon leikkuun parissa.

Me alustimme vanhoja pensaita ja puita kivillä ja kuorikatteella. Ilme piristyi ja tämä helpottaa suuresti arkea. Yhden tavallista hankalemman puun alle laitoimme mehikasvipenkin, jonka päällystimme kuorikatteella ja ympäröimme tiilillä. Mikä ero! Muutos tuli halvaksi, koska rahaa meni ainoastaan kuorikatteeseen ja mehikasveihin. Tiilet ja kivet löytyivä jälleen pihan kätköistä ja sopivat erinomaisesti uusiokäyttöön.

Pihapaviljonki oli myös yksi ongelmaalue: se on alustettu laatoilla ja reunuksillä, joita ei voi ruohonleikkurilla siistiä, rehottivat todella pitkät ja epäsiistit nurmimättäät ja voikukat. Nurmimättäät olivat uhmanneet jälleen tilaa ja kasvaneet jopa paviljongin jalkojen ympärille ja laatoituksen päälle. Oli oma projektinsa repiä ja leikata nurmea tältä alueelta. Reuna-alueiden päälle laitoimme jälleen kiviä ja toivomme, että niillä on hillitsevä vaikutus nurmikon leviämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti