tiistai 9. heinäkuuta 2013

ASP-säätäminen

ASP-tili, eli asuntosäästöpalkkiotili on erityisesti nuorille tarkoitettu asuntosäästämisen muoto, jonka avulla mekin rahoitimme ensimmäisen asuntomme. ASP-tili toimii niin, että säästäjä tallettaa kahdeksana vuosineljänneksenä haluamansa summan (150-3000 EUR) tililleen. Tämä tarkoittaa siis 50-1000 EUR/kk. Asunnon hankkija tekee pankin kanssa sopimuksen, jossa hän sitoutuu säästämään vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta ja pankki antamaan lainaa, kun säästötavoite on saavutettu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ASP-tilille siirretään kuukausittain rahaa ja kahden vuoden kuluttua säästäjällä on käytössään asuntolaina.

ASP-lainassa on useita ensiasunnon ostajalle hyödyllisiä ominaisuuksia:
ASP-lainalle tai osalle siitä voi saada 10 vuoden ajan valtion korkotukea. Jos lainan korko ylittää korkotukiaikana 3,8 %, valtio maksaa 70 % tämän tason ylittävästä korosta. Tämä tarkoittaa, että maksat itse lainasi koron 3,8% asti (eli vihreän osan) ja tämän ylittävästä osasta maksat vain hieman alle kolmasosan. Valtio takaa osan lainasta. Koska pankki laskee asunnon arvosta vain 85% takaukseksi, valtiontakaus huolehtii loppusummasta. Säästetyille varoille saa hyvää korkoa. 
ASP-laina on hyödyllinen ja ehdottomasti suositeltava säästämisen muoto, muutama asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä:
  • Korkotuetun lainan määrä on rajoitettu paikkakuntakohtaisesti. Helsingissä lainaa saa 145 000 €, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla enintään 125 000 € ja muualla Suomessa enintään 100 000 €. Lainaa on mahdollisuus saada enemmän, mutta aikaisemmin mainittu korkotuki ei päde siihen.
  • Mikäli olet säästänyt vuoden (eli neljä vuosineljännestä) ja pankkisi suhtautuu asiaan myötämielisesti, voit ostaa asunnon ennen kuin ASP-tilin ehdot täyttyvät. Tälläinen tilanne voi esimerkiksi olla mahdollinen jos saat paikkakuntasi enimmäislainamäärän kerättyä kokoon nopeammin kuin kahdessa vuodessa. Tällöin otat pankista aivan tavallista asuntolainaa, jonka vaihdat korkotuettuun ASP-lainaan tilin ehtojen täyttyessä. ASP-tilillä olevat rahat jäävät odottamaan tilille, mutta ainakin meidän pankkimme huomioi ne omarahoituksena. Lisäksi joudut tallettamaan ASP-tilille vähintään 50 EUR kuukaudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti