tiistai 16. heinäkuuta 2013

Asuntokauppa ja pankin tarjoamat palvelut helpottamassa arkea

Talon kaupantekopäivä oli todella nopeaan ostotarjouksen hyväksymisestä. Kaksi viikkoa ostotarjouksen tekemisestä meillä oli edessä kaupantekopäivä. Ennen sitäkin oli paljon, paljon järjestettävää.

Heti kun ostotarjouksemme hyväksyttiin, siirsimme käsirahan kiinteistövälittäjän tilille. Tämän jälkeen menimme uudelleen pankkiimme ja kävimme kaikki käytännön asiat läpi. Saimme myös paljon vastauksia kysymyksiimme, asiakaspalvelu pankissa oli todella hyvää ja asiantuntevaa. Samalla sovimme päivän ja ajan kaupanteolle. Se on hieman haasteellista tietysti kun paikalle täytyy saada niin useita ihmisiä, mutta onneksemme saimme juuri sen ajan, joka meille sopi parhaiten.

Valitsemaltamme pankilta sai yllätyksekseni todellä hyvää palvelua: Kovin paljon ei jäänyt meidän toimitettavaksi tai tehtäväksi, pankki mielellään hoisi kaikki käytännön järjestelyt. Tällaisia olivat esimerkiksi tontin vuokraoikeuden siirto nimiimme, lainhuudatus yms. muuta pakolliset talokauppoihin liittyvät toimet. Tämä oli todella  hyvä, koska luonnollisesti meillä oli muutakin selvitettävää, järjestettävää ja tehtävää jo muuton kannalta. Jos meidän olisi itse täytynyt hoitaa kaikki nämä muutkin asiat, niin olisimme helposti olleet hyvinkin nuutuneita kaiken tämän keskellä.

Ennen varsinaista talon kaupantekoa varasimme ajan myös henkilökohtaisen pankkineuvojamme luokse. Tässä tapaamisessa allekirjoitimme ison, ison liudan papereita liittyen lainaan ja sen ehtoihin. Tähän meni hieman yli puoli tuntia. Enpä ole uudella nimelläni allekirjoittanut ennen tätä hetkeä yhteensä näin montaa kertaa. 

Saimme myös selville asian, joka oli vaivannut meitä: miten lainanlyhennys käytännössä hoituu? Meille perustettiin lainanlyhennystili, jolta erääntyy 1. päivä aina lainan kuukausilyhennyksen verran rahaa. Näin ollen siirrämme omilta tileiltämme lainanlyhennystilille rahaa ennen eräpäivää, hieman siis kuin maksaisimme "vuokraa". Ihanan yksinkertaista. Saamme myös lyhentää lainaamme toisinaan isommilla summilla, joita mahdollisesti säästämme.

Itse asuntokaupantekotilaisuus oli lyhyt ja ytimekäs: kiinteistövälitystoimiston edustaja luki ääneen kauppakirjan, jonka allekirjoitimme. Sitten saimme kaikki talon viralliset paperi (kaksi mapillista!), kauppakirjan ja ensimmäisen avaimen. Loput avaimet saimme kahden päivän päästä kun omistusoikeus siirtyi virallisesti meille.

Asuntokaupasta jäi siis kätösiimme hirveä määrä paperia, pari mappia, talo ja sen avain sekä hieno näkymä pankkitililllä, jossa minun tililtäni veloitettiin 171 050 euroa. Siitä olisi melkein pitänyt ottaa print screen. Hurjaa vai mitä? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti