keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Pientä pintaremonttia ennen muuttoa | Seinien tapetointi

Koko talon pintaremontista seinien tapetointi oli mielestäni hauskinta puuhaa. Seiniä tapetoidessa koko huoneen luonne ja ilme muuttui täysin. Vaikka olihan huoneiden valkoiseksi maalaamisellakin suuri merkitys niin silti tapetoiminen oli kuin kermaa kakun päällä.

Työhuoneen seinät.

Tapetin kohdistaminen

Tapetoidessa tulee huomioida muutamia asioita: Jos ostat kuviollista tapettia (kuten me) niin hukkapalojen määrää on todella vaikea arvioida. Meidän talomme tapauksessa seinien korkeus vaihteli paljonkin aina noin 2 metristä 3,6 metriin. Lisäksi osa seinistä oli sellaisia, että ne kasvoivat korkeutta metrinkin verran, joten siinäkin oli oma puuhastelunsa. Tapetin kohdistamisesta syntyvä hukkatapetti oli siis joka kerta yllätys. Mutta vaikka tapettikaupoilla myyjä olikin huolissaan siitä, että riittääkö meillä tapetit niin huoli oli turha: lähes jokaista tapettia jäi yli rullallinen. Tämä on sikäli kuitenkin hyvä juttu, koska nyt voimme tulevaisuuden niin vaatiessa jopa korjata tapettia, jos siihen tulee jälkiä.

Meillä meni siis makuuhuoneiden _yksittäisiin_ pieniin seiniin keskimäärin 2 rullaa tapettia (seinien korkeus 2-3 metriä ja leveys n 3 m ->).

Olohuoneen isoon ja korkeaan seinään meillä meni tapettia noin kolme rullaa.(korkeus 3,6 m ja leveys joten suurempaa). Mutta kuten jo kirjoitin, on vaikea arvioida paljon tapettia todellisuudessa menee, koska kohdistaminen voi joko osua nappiin tai mennä täysin metsään. (Muistakaa myös tapettiostoksilla ostaa samaa erää olevia tapetteja, samassa hyllyssä oleva sama tapetti voi nimittäin olla eri erää. Totuus selviää sarjanumeroista).

Makuuhuoneen tapetointia

Tapetointi

Me valitsimme tarkoituksella Non-vowen tapettia, koska se oli helpoin liittää seinään: liisteri levitetään suoraan seinään ja tapetti sen päälle. Tärkeitä työvälineitä ovat liisterin, liisteriharjan ja tasoitusharjan lisäksi märkä rätti, lyijykynä, sakset, mattoveitsi ja vesivaaka/vatupassi. Ja luonnollisesti tarpeeksi korkeat tikkaat.

Kun liisteri on levitetty seinään on aika nousta tikkaat ylös ja asetella tapetti suoraan ja kohdilleen ylhäältä alaspäin. Ylhäältä se on hyvä kiinnittää hyvin. Älä luota seinien suoruuteen vaan tarkista tapetin suoruus vatupassilla. Kun tapetti on kohdillaan kiinnitä se tasoitusharjalla vetämällä sitä ylänurkasta alas/sivulle päin. Varmista, että ilmakuplia ei jää. Leikkaa tapetti alhaalta mattoveitsellä.

Seuraava vuota kohdistetaan ensimmäiseen vuotaan liisterin levittämisen jälkeen. Tämän jälkeen ylimääräinen tapetti leikataan ylhäältä pois. Kohdistusta jatketaan kunnes kuviot täsmäävät ja vuotojen välille ei jää rakoja. Tapettien reunat pyyhitään hieman märällä rätillä ja poistetaan ylimääräiset liisterit välistä.

Entäs sitten pistorasiat ja muut haitat tapetoinnin tiellä? Tapetti asetellaan samallalailla kuin aiemminkin. Kohdasta, jossa pistorasia on, leikataan keskelle reikä. Reikää suurennetaan ylös, alas ja molemmilla sivuille. Tämän jälkeen suorakulmio leikataan saksilla tarkasti pois. Tähän voi mennä hetki, joten liisteriä saattaa joutua lisäämään operaation jälkeen pienemmällä pensselillä.

Tapetointi onnistuu yksinkin, mutta parhaan tuloksen saa kun hommassa on kaveri mukana.

Tapetoinnin välivaihe.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti